Een nieuw voedingsschema hanteren en na 6x koken nog steeds geen succes; een paar keer sporten en de moed al snel opgeven; de hardloop app downloaden en niet openen; herkenbare patronen denk ik zo. Deze denkstijlen (mindset) belemmeren jou om successen te behalen, zowel privé als zakelijk. Daarmee bedoel ik doelstellingen als afvallen, fitter en sterker worden, carrière maken en zelfs algemene dagelijkse bezigheden. Wat je wel verder kan helpen is een ‘groei mindset’. Wat dat is leren we van kleuters.
Ons beste leraren (als het gaat om het ontwikkelen van je kwaliteiten en vaardigheden) zijn kleuters. Klinkt misschien een beetje raar, maar toch is ’t zo. Want wat gebeurd er 9 van de 10 keer op het moment dat een kleuter zijn eerste poging onderneemt om te leren fietsen? Je raadt het vast al, ze vallen.
Wat er ook vrijwel altijd gebeurd is dat ze na een soms pijnlijke val, uiteindelijk steeds weer opstaan en doorgaan tot ze zelfstandig kunnen fietsen. Dit is een belangrijke ‘groei mindset’ die wij volwassenen wel degelijk kunnen gebruiken in dit streven naar succes en ontwikkeling op het gebied van sport, carrière, ondernemen en andere dagelijkse bezigheden. Want wat lukt er na al die val partijen? That’s right! Succes! Because failures are the steppingstones to success.
Maar wat is een ‘groei mindset’? Een ‘groei mindset’ (manier van denken) gaat ervan uit dat je je kwaliteiten/vaardigheden kan ontwikkelen en dat oefening/herhaling hierin kan bijdragen. Oké, maar welke vragen kun je jezelf stellen om een ‘groei mindset’ te stimuleren?
Wat heb ik geleerd van de prestatie die vandaag is geleverd? Door deze vraag te stellen breng je de prestatie in perspectief en kun je analyseren wat er goed is gegaan en wat voor verbetering vatbaar is voor de volgende poging.
Welke stappen heb ik ondernomen om een succesvolle prestatie neer te zetten? Stel dat vandaag je sport uurtje hartstikke goed gaat en de volgende keer ben je niet vooruit te branden. Welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat je wel een goede fysieke prestatie kan neerzetten? Denk aan voeding/planning/slaap etc.
Welke alternatieve mogelijkheden/strategieën kan ik gebruiken? Hierdoor wordt je referentiekader vergroot, wat kan leiden tot nieuwe inzichten over de desbetreffende kwestie of hindernis die je ervaart tijdens het sporten, dagelijkse routine of met je onderneming/werk.
Voor momenten waarbij je weinig motivatie hebt om te gaan sporten of maar niet in de flow kan komen kun je jezelf de volgende vraag stellen:
Hoe heb je het volgehouden in vergelijkbare of andere moeilijke situaties? Mensen vergeten soms hoeveel tools zij zelf tot zijn/haar beschikking hebben om te dealen met dit soort situaties.
Een ander voorbeeld kan zijn als je samen met iemand aan het trainen bent. Diegene kan een oefeningen langer volhouden of voert de oefeningen met meer gewicht uit, waardoor jij de handdoek in de ring wil gooien.
Wat kun je leren van je partner of tegenstander? Wellicht pik je wel wat op waardoor je wel langer door kan gaan met vergelijkbaar gewicht en een betere uitvoering.
Door jezelf deze vragen te stellen stimuleer en ontwikkel je een ‘groei mindset’. Je staat open voor feedback/kritiek. Dit kan je interperteren als een evaluatie- en leermoment. En als anderen succes hebben wordt dat gezien als een leer- of inspiratiemoment om je eigen succes te behalen.
Dus nadat je iets hebt geprobeerd en je reageerde er emotioneel, gefrustreerd of misschien werd wel boos op, herinner je dan dat je na dat moment weer op kan staan. Leer van tegenslagen, adopteer een ‘groei mindset’, pas je aan en probeer opnieuw. Je zult zien dat je na een paar keer vallen en opstaan wel kunt fietsen!!