fbpx

KRACHT OF CARDIO OM AF TE VALLEN? THE AFTERBURN EFFECT

Wat is het Afterburn effect? Hoe val ik het beste af en krijg ik een lager vetpercentage? Wat is de beste vetverbrandingsmethode? Kan ik beter kracht of cardio doen?

Veelal vragen van sporters die moeite hebben met dé manier te vinden om af te vallen. De fitnesswereld evolueert met de dag. Met andere woorden: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden! Toch wil ik graag een aantal basisprincipes benoemen omdat die juist vaak verkeerde begrepen worden. Of juist verkeerd uitgevoerd.

De belangrijkste energiebron voor je lichaam zijn koolhydraten. De meest efficiënte brandstof. Vet is minder efficiënt als brandstof en word pas aangesproken als energiebron wanneer je weinig of geen koolhydraten meer in je lichaam hebt.

Voor de verbranding van vet is meer zuurstof nodig dan bij het verbranden van koolhydraten. Dus hoe meer zuurstof je verbruikt tijdens je trainingen, des te minder vet je lichaam tijdens de training kan verbranden.

Je zou dus denken dat krachttraining (korte pieken, weinig zuurstof) belangrijker is dan cardiotraining om vet te verbranden. Cardio daarentegen is net zo belangrijk omdat het je hart- en vaatsysteem sterk en gezond houdt. Het verbetert je uithoudingsvermogen en conditie.

 

 

 

 

Kort door de bocht gezegd zit je met een gemiddeld tempo tijdens je cardio in de vetverbranding na verloop van tijd. Met krachttraining zit je in je vetverbranding tijdens maar vooral ook ná de training.

En laat dat nu mijn ezelsbruggetje zijn naar de trainingsmethode die wij gebruiken tijdens onze Personal Trainingen:  Afterburn 30!

Afterburn zegt het eigenlijk al: na het trainen ben je nog steeds calorieën aan het verbranden. Naverbranding. Je hebt na krachttraining een verhoogde stofwisseling(metabolisme). Allerlei processen in je lichaam zorgen ervoor dat deze harder moet werken. Je lichaam is ‘beschadigd’ door een training, dus moet het herstellen. Er zijn afvalstoffen die verwerkt moeten worden etc. Al deze aspecten zorgen er kort gezegd voor dat het lichaam extra energie, ofwel calorieën nodig heeft. Dit proces heet dus de afterburn.

Cijfers uit onderzoek:

Cardio

 • 80 minuten fietsen op 75% van de maximale hartslag had de hoogste afterburn: 150 kcal verbrand over een tijdsperiode van 10,5 uur na de inspanning.

Krachttraining

 • Na basiskrachttraining werden 98 kcal verbrand over een tijdsbestek van 22 uur. Niet om trots op te worden dus. Dit heeft te maken met de intensiteit van de training, evenals de rust tussen de setjes.

High Intensity Interval Training (HIIT)

 • Een afterburn effect van 452 kcal gedurende 22 uur. Welteverstaan na een training van 32 min inclusief warming up.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om het verhaal compleet te maken. Ga niet alleen maar uit van intensieve trainingen. De combinatie met voeding is natuurlijk van essentieel belang. Zorg dat je calorie inname net onder je basaalmetabolisme zit (dus minder calorieën innemen dan je lichaam nodig heeft om op hetzelfde gewicht te blijven) en dan gaat je verbranding als een speer!

Wil je een keer een Personal Training bij onze privé studio in Deventer ervaren? Laat dan je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact met je op!

Fijne dag.

Niek

GERELATEERDE ARTIKELEN

5 VRAGEN OM JOUW ‘GROEI MINDSET’ TE STIMULEREN
Shaquille - 8.10.2019
Een nieuw voedingsschema hanteren en na 6x koken nog steeds geen succes; een paar keer sporten en de moed al snel opgeven; de hardloop app downloaden en niet openen; herkenbare patronen denk ik zo. Deze denkstijlen...
To post LEES VERDER
KRACHT OF CARDIO OM AF TE VALLEN? THE AFTERBURN EFFECT
Niek - 7.10.2019
Wat is het Afterburn effect? Hoe val ik het beste af en krijg ik een lager vetpercentage? Wat is de beste vetverbrandingsmethode? Kan ik beter kracht of cardio doen? Veelal vragen van sporters die moeite hebben met...
To post LEES VERDER

Meld je aan voor een

GRATIS PROEFSESSIE

Is het tijd voor verandering? Kom dan nu in actie!
Laat in het contactformulier je gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op om een vrijblijvend consult en proefsessie in te plannen.

  *Je gegevens zijn veilig bij ons en zullen niet gebruikt worden voor andere doeleinden.


  Als ik mensen vertel dat ik bij Personal Impulse train, begin ik altijd te stralen
  Margreet Steer - Teammanager
  Go to
  Als drukke ondernemer merk ik dat ik mentaal nu minder gespannen ben, wat ten goede komt in mijn bedrijf
  Valentijn Oude-Hengel - Eigenaar H. Oude Hengel BV Houtzagerij Houthandel
  Go to
  Na mijn start zijn mijn rugklachten drastisch afgenomen.
  Maurice Jumelet
  Go to